Pozor na prohnutí svodů turbínové skříně

Dnešní moderní turbodmychadla jsou stále častěji výrobcům motorů dodávána s integrovaným sběrným výfukovým potrubím – potrubí je součástí turbínové skříně turbodmychadla. Což samozřejmě zvětšuje velikost turbodmychadla, jeho složitost a současně i jeho cenu.

Vzhledem k rostoucí teplotě na spalovacích motorech dochází ke snadnějšímu poškození takovéto turbínové skříně její deformací, ať se jedná o trhliny v odlitku, nebo průhybu příruby sběrného potrubí. Tento typ závad klade větší požadavky na opravárenské organizace při opravách a renovaci turbodmychadel.

Kontrola turbínových skříní a speciálně integrovaného výfukového potrubí je nedílnou součástí oprav turbodmychadel.

POZOR NA OPRAVY TĚSNÍCÍMI HMOTAMI A TMELY !

Průhyb mezi přírubami nelze „vyplnit“ žádným těsněním, ani případnými těsnícími hmotami a tmely. Tmel se nám za velice krátkou dobu vydrolí a otvor se tak opět obnaží. Mechanické opracování tak zůstává jedinou možností, jak deformovanou turbínovou skříň opravit.

Důležité je si uvědomit, že v žádném případě bychom neměli montovat turbodmychadla s poškozenými svody na motor! Únik spalin, který netěsnosti mezi přírubami provází, nám nejen snižuje výkon turbodmychadla, ale především hrozí velké nebezpečí v podobě pronikání spalin do prostoru posádky.

VÍCE ZE SVĚTA TURBODMYCHADEL

Začít chat
1
Společně vrátíme Vašemu vozu výkon! 🤝 Pokud se před tím potřebujete na něco zeptat, napište nám to sem 👇 Rychle to spolu vyřešíme 🙂

Nebo rovnou volejte +420 222 265 475 📞Po-Pá 7:30 do 17:00